HUR DU FÅR KONTROLL ÖVER VINTERN

Kontroll har alltid varit Pirellis topprioritet. Tack vare våra ingenjörers passion för innovation och den exklusiva F1® erfarenheten kan Pirelli erbjuda en utökad kontroll på vägarna.

DÄRFÖR SKA MAN ANVÄNDA PIRELLI VINTERDÄCK

VINTERDÄCK UNDERHÅLL

Flytta däcket för att ta reda på all information gällande underhåll av dina vinterdäck
KONTROLLERA VINTERDÄCKETS
LUFTTRYCK
FLYTTA WINTER SOTTOZERO™ 3 HIT
DÄCKETS LIVSLÄNGD FLYTTA WINTER SOTTOZERO™ 3 HIT
HÅLLBARHET FLYTTA WINTER SOTTOZERO™ 3 HIT
KONTROLLERA VINTERDÄCKETS
LUFTTRYCK
Vinterdäck rekommenderas att ha ett tryck på 0,2 bar på grund av temperaturfluktationer som leder till minskning i däcktrycket. Det är att föredra att kolla däcktrycket 30 minuter efter att fordonet har använts för att vara säker på att värmen inte har påverkat trycket. Däcktryck måste kontrolleras, inte bara efter en skada (t.ex stöt i däcket) utan varje månad.
DÄCKETS LIVSLÄNGD
Enligt trafiklagstiftningen och EU:s direktiv måste däcket ersättas när mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm. I sverige är det även lag på vinterdäck måste ersättas vid 3 mm mönsterdjup.
HÅLLBARHET
När däcken inte används ska de helst förvaras med fälgarna på, rätt däcktryck och regelbundna kontroller av lufttrycket. Det bästa sättet att spara på däcken är att placera dem vertikalt på en hylla, minst 10 cm från marken och med den laterala sidan vertikalt för att inte påverka profilen.

FRÅGA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE OM HJÄLP

De erbjuder den assistans som du behöver för att regelbundet kontrollera dina däck.

KÖRTIPS VINTER

Här hittar du tips från Pirellis experter för att uppnå den bästa prestandan och säkerheten med dina vinterdäck.
KÖR FÖRSIKTIGT
Undvik plötslig acceleration eller inbromsning som kan leda till att fordonet tappar greppet på våta och snötäckta underlag. Undvik även överdriven styrning.
ROTERA DÄCKEN
Rotering av däcken bidrar till ett jämnare slitage och ökad livslängd. Rotering av vinterdäck ska genomföras varje 8,000/10,000 km.
ANVÄND ALLTID FYRA VINTERDÄCK
Enhetlig däckutrustning är nödvändig för att kunna säkerställa optimal prestanda och säkerhet under bilkörningen. Använd alltid 4 vinterdäck av samma varumärke och med samma tekniska egenskaper.
KONTROLLERA MÖNSTERDJUPET
Vinterdäcksprestandan är utmärkt på snö när mönsterdjupet mäter 4 mm eller mer. Vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars är det inte lagligt att köra när mönsterdjupet är mindre än 3 mm
DÄCKETS HASTIGHETSBEGRÄNSNING
Var uppmärksam på däckets maximala hastighet som finns angiven på däcksidan. Det är möjligt att använda vinterdäck med lägre hastighet än vad lagen anger.
OMSORGSFULL FÖRVARING
När du inte använder dina däck är det viktigt att de förvaras med lufttryck som kontrolleras regelbundet. Bästa sättet att förvara däcken är att placera dem vertikalt på hyllor 10 cm ovanför marken.

ATT KÄNNA IGEN VINTERDÄCK

Vinterdäck är lätta att känna igen eftersom de har en M+S-märkning (Mud&Snow) på däcksidan och en symbol med ett berg med snöflinga i mitten. 

FAQ

Jag bor i en större stad och under vintern kör jag endast på plan terräng. Behöver jag verkligen vinter däck?
När temperaturen understiger 7°C erbjuder vinterdäcket betydligt bättre holdingförmåga än sommardäck. Under de kalla månaderna hårdnar gummiblandningen i sommardäcken och försämrar därmed greppet och bromsförmågan. I Sverige är det dessutom lag att använda vinterdäck vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. 

Vinterdäck är dyrare, varför ska jag köpa dem? 
Det stämmer, du måste köpa två set: sommardäck och vinterdäck.  Men när du monterar på vinterdäck ska du förvara sommardäcken omsorgsfullt. Sommardäcken kan då användas igen när värmen kommer tillbaka för att garantarera din säkerhet i alla väderförhållanden.

Men om det är sant att vinterdäck presterar bättre än sommardäck, varför kan jag inte då behålla dem på året runt?
Vinterdäck är utvecklade för att erbjuda den bästa prestandan när temperaturen understiger +7°C. Under sommaren slits vinterdäcken ner snabbare och presterar därför inte lika bra. Detta beror på att gummiblandningen i vinterdäcken är mjukare än i sommardäcken. I Sverige är det dessutom lag att använda vinterdäck vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. 

Kan vinterdäck endast användas på snö?
Vinterdäck är utvecklade för att aktivt reagera på snötäckta, våta och torra underlag under hela vintersäsongen men samtidigt erbjuda den bästa prestandan. Däckmönstret är designat för att minimera risken för vattenplaning.

Kan jag montera två vinterdäck på bakaxeln och behålla sommardäcken på framaxeln?
I Sverige är det förbjudet att blanda däck på det här viset. Samtliga däck på en personbil eller en lätt lastbil ska vara av samma typ.

Tvingas jag till att drastiskt sänka hastigheten när jag kör på vinterdäck, precis som när jag har snökedjorna på? 
Nej. Med snökedjor kan du inte köra snabbare än 50 km/h. Det finns vinterdäck som är godkända för en hastighet av 270 km/h. Men självklart måste du alltid observerea hastighetsbegräsningarna och anpassa hastigheten efter väderförhållande när du är ute och kör.

Om jag skulle använda sommardäck på vintern, är det då svårare att kontrollera fordonet?
I Sverige är det lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars. Vinterdäck reducerar bromssträckan med 10% på våta vägunderlag och 20 % på snötäckta vägunderlag. Det betyder att du stannar snabbare när du använder vinterdäck i temperaturer som understiger 7° C.