Bil/Tips/Vinterkörning

VINTERKÖRNING

Kontroll har alltid varit av högsta prioritet för Pirelli. Tack vare passionen för innovation hos våra ingenjörer och den exklusiva erfarenheten av F1®, erbjuder Pirellis däck ökad kontroll på vägen.

VARFÖR SKA MAN VÄLJA PIRELLI VINTERDÄCK

Vinterdäck garanterar en ökad säkerhet jämfört med sommardäck eftersom de är specialdesignade för låga temperaturer och för våta vägar eller snö, men även på torra underlag med låga yttertemperaturer. Sommardäck får ett minskat grepp vid låga temperaturer. Vinterdäck å andra sidan, garanterar maximalt grepp tack vare den specifika sammansättningen.
Det speciella vintermönstret har en hög dräneringsförmåga för att minska risken för vattenplaning. Vattenplaning kan ske på våta ytor eller när det är vatten på vägbanan. Detta sker när bilen 'flyter' på grund av däckens oförmåga att driva ut vattnet.
När temperaturen faller under 7°C minskar vinterdäck bromssträckan med 10 % på vått underlag och med 20 % på snö jämfört med sommardäck.
Vinterdäcken gör det möjligt att köra på torra och våta vägar samt snö, och bibehåller maximal kontroll tack vare deras innovativa forskningsteknologi. Enligt lag ska de erbjuda samma kontroll under vinterförhållanden som snökedjor. Snökedjor tar däremot upp mycket plats i din bil och begränsar din maximala körhastighet till 50 km/h, vilket ger höga ljudnivåer och drastiskt minskad körkomfort.
Vid motsvarande hastigheter ger vinterdäcken högre prestanda under alla förhållanden under 7°C. Ett ökat grepp garanterar en hög nivå av dragkraft, stabilitet och bromseffektivitet vilket leder till en utmärkt komfort under körning.
Med vinterdäck kan du resa från höst till vår utan att begränsas av väderförhållandena.

VINTERDÄCK UNDERHÅLL

KONTROLLERA TRYCK VINTERDÄCK

För vinterdäck rekommenderas en tryckhöjning på 0,2 bar på grund av termiska fluktuationer som leder till ett minskat däcktryck. Det är att föredra att mäta trycket under kalla förhållanden minst 30 minuter efter användning av fordonet, för att vara säker på att värmen som produceras under körning inte har ändrat trycket. Vinterdäckskontrollen måste utföras minst en gång i månaden, inte bara efter olyckor (som stötar mot däcken).

DÄCKETS LIVSLÄNGD

Motorvägslagen och tillämpliga europeiska direktiv fastställer att däck måste bytas ut när mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm.

LIVSLÄNGD

När de inte används måste vinterdäcken bevaras, helst pumpade, med fälgar påsatta och tryck under kontroll med jämna mellanrum. Det bästa sättet att spara dem är att placera i en enda rad på hyllor vertikalt, minst 10 cm från marken, med sidosidan vertikalt för att inte påverka profilen.

winter tyre maintenance

VINTERKÖRNING TIPS

winter tips smoot movements
winter tips four winter tyre
winter tips check speed limit
winter tips tyres rotation
winter tips check the tread
winter tips store carefully

MJUKA RÖRELSER

Undvik plötslig acceleration eller inbromsning som kan få fordonet att tappa greppet på våta eller snöiga ytor. Undvik också överdriven styrning.

ANVÄND ALLTID FYRA VINTERDÄCK

Enhetlig utrustning är nödvändig för att säkerställa utmärkt prestanda och säkerhet under körning. Använd alltid 4 vinterdäck av samma märke och med samma designegenskaper.

KONTROLLERA HASTIGHETSGRÄNS

Var uppmärksam på hastighetsbegränsningarna som beskrivs på utsidan av däcket. Det är möjligt att använda vinterdäck med lägre hastighetsindikering än vad som anges i lagen.

DÄCKROTATION

Däckrotation ger däcken jämnt slitage och ökad hållbarhet. Rotation av vinterdäck ska utföras var 8 000/10 000 km.

KONTROLLERA MÖNSTERDJUP

Vinterdäckens prestanda är utmärkt på snö vid ett mönsterdjup på 4 mm. Enligt lag krävs ett minsta mönsterdjup på 3 mm för vinterdäck.

FÖRVARA MEDVETET

' Om du inte använder dina däck ska de förvaras upppumpade med rätt tryck. Det bästa sättet att bevara däcken är att förvara dem vertikalt i en enda rad av hyllor, minst 10 cm över marken.'

HUR MAN KÄNNER IGEN VINTERDÄCK

De är lätta att känna igen eftersom de har en M+S (Mud&Snow) markering på sidan och ett berg med en snöflingasymbol.

recognize winter tyres

montera på din bil

Sök på bilmodell ellerSök på dimension
01
Välj bilmärke
02
Välj bilmodell
03
Välj årsmodell
04
Välj modellversion
05
Välj det resultat som är skräddarsytt för dig