Bil/Tips/Säker Körning och Däckegenskaper

SÄKER KÖRNING OCH DÄCKEGENSKAPER

Däcket är den enda del av fordonet som kommer i direkt kontakt med vägen. Det är därför viktigt att man använder och underhåller däcken på rätt sätt, samt är medveten om deras egenskaper, för att garantera säkerheten i alla situationer, för att öka dina däcks livslängd och för att spara pengar. Kom ihåg att alltid köra säkert och respektera miljön.

MÄRKNING DÄCKSIDA

På däckets sidovägg finns flera olika märkningar. Förutom märkets och sortimentets namn är däckens dimensioner och egenskaper markerade: nominell bredd, förhållande mellan nominell sektionshöjd och nominell sektionsbredd, struktur- eller konstruktionskod, fälgdiameter och last- och hastighetsindex.

markings 01 nominal section width
markings 02 nominal aspect ratio
markings 04 speed code
NOMINELL BREDD
NOMINELLT STORLEKSFÖRHÅLLANDE (%)
BELASTNING- OCH HASTIGHETSINDEX
STRUKTUR- ELLER KONSTRUKTIONSKOD OCH FÄLGDIAMETER (TUM)

DÄCKTRYCK

Däcktrycket har en stor inverkan på säkerheten och ekonomin i ett fordon.
Däcktrycket måste därför kontrolleras varje månad när det är kallt (försök aldrig justera trycket medan däcket är varmt) och särskilt inför en lång resa.

Bromssträckan är relaterad till däcktrycket. Vid en körhastighet på 100 km/h blir bromssträckan med korrekt däcktryck 40m jämfört med 42,4m med fel däcktryck. Prestandan förbättras därför med nästan 6 %, vilket motsvarar 2,4 miljoner.

Felaktigt däcktryck orsakar oregelbundet däckslitage. Ett för lågt tryck orsakar axelslitage och riskerar att skada däckets struktur. Ett för högt tryck orsakar slitage på däckets mitt.

tyre pressure

DÄCKETS INTEGRITET

Ett däck är tillverkat av gummi, stål och fibrer. Stål och fibrer är konstruktionsmaterial och gummit har till uppgift att skydda dessa mot miljöpåverkan. Gummit i sig kan skadas av kemikalier eller annan miljöpåverkan:

  • - Vassa föremål, kraftiga stötar eller annan felbehandling kan orsaka synliga och osynliga strukturella defekter
  • Även för lågt däcktryck orsakar strukturella defekter
  • Höga temperaturer och solljus kan förstöra gummit

DÄCKETS MÖNSTERDJUP

Mönsterdjupet är en viktig säkerhetsfaktor. Det har en viktig inverkan på fordonets kontakt med vägunderlaget.

Under inbromsning säkerställer Anti-lock Braking System (ABS) att hjulet bromsar på däckets maximala greppnivå och vatten samlas upp. Däckets mönster blir saturerad av vatten vilket gör att bromsdistansen ökar drastiskt.

Vattenplaning beror på vattendjup, mönsterdjup och körhastighet. För att mäta vattenplaning körs en bil in i en bassäng med 8 mm vatten och ökar så hastigheten. Så fort motorn arbetar hårdare utan att hastigheten ökar sker en vattenplaning.

aquaplaning

SÄSONGSBYTE AV DÄCK

Rätt val av däck till säsong är grundläggande för säker körning. Sommardäck på sommaren, vinterdäck på vintern. Bromssträcka, dragkraft och stabilitet beror till stor del på sammansättningen i gummit.
Vinterdäck säkerställer inte bara grepp på snö, de presterar bättre än sommardäck när temperaturen sjunker till under 7°C. Pirelli rekommenderar montering av vinterdäck för att säkerställa mobilitet på alla vägunderlag och i kalla väderförhållanden. Från +7°C och lägre har sommardäck längre bromssträcka och drastiskt mindre grepp på snö.

montera på din bil

Sök på bilmodell ellerSök på dimension
01
Välj bilmärke
02
Välj bilmodell
03
Välj årsmodell
04
Välj modellversion
05
Välj det resultat som är skräddarsytt för dig