Däck kunskap

Däcket är den ENDA kontakten mellan bilen och underlaget. Det är därför mycket viktigt att du använder däcken rätt, underhåller dem och är medveten om deras egenskaper. Detta garanterar din säkerhet, förlänger däckens livslängd och sparar pengar. Tänk på att alltid köra säkert och ta hänsyn till miljön.

Det är inte lagligt att köra när mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm och 3 mm vid vinterväglag.

MÄRKNING PÅ DÄCKSIDAN

På däcksidan hittar man flera olika märkningar som varumärke, dimensioner och däckets egemskaper, men även: däckets bredd, höjd (% av bredden), däckkonstruktion, fälgdiameter och belastning och hastighets index.
Lär mer om märkta däck
+
Däckets bredd
+
Höjd (% av bredd)
+
Däckkonstruktion och fälgdiameter (inches)
+
Belastnings-och hastighetsindex

DÄCK TRYCK

Det är därför viktigt att regelbundet (varje månad) kolla däcktrycket när det är kallt (justera aldrig däcket när det är varmt), och speciellt innan en lång resa.

BROMSSTRÄCKA

Bromssträckan står i direkt relation till däcktrycket. Vid en hastighet på 100 km/h är bromssträckan med korrekt däcktryck 40 m jämfört med 42,4 m vid för lågt däcktryck. Bromssträckan är alltså 6% eller 2,4 m kortare vid rätt däcktryck.

BrakingDistance_SV

DÄCKSLITAGE

Fel lufttryck i däcken leder till ojämt däckslitage. Däcktryck som är för lågt kan leda till att däckens struktur förstörs. För högt däcktryck gör att däcken slits snabbare i mitten.

Tyre-wear_SV
Se till att ha rätt däcktryck

DÄCKENS SKICK

Ett däck är gjort på gummi, stål och fibrer. Stål och fibrer är strukturmaterial medan gummits funktion är till för att skydda från extern påverkan.
Gummit i sig kan skadas av kemikalier och annan miljöpåverkan.


Vassa föremål, stor påverkan och annan vanvård kan orsaka synliga och osynliga strukturskador

integrity_sprite_box1


Även för lågt däcktryck kan orsaka strukturskador

integrity_sprite_box2


Hög temperatur och solljus kan skada gummit

integrity_sprite_box3
Kontrollera mönsterdjupet!

MÖNSTERDJUP

Däcktrycket har en direkt inverkan på din säkerhet. Det är en viktig faktor när det gäller bilens kontakt med underlaget.

BROMSSTRÄCKA

När man bromsar kontrollerar Antiblock Braking System hjulet vid halka och att däcket tar upp vatten. När däckets mönsterdjup slits ner blir bromsträckan drastiskt längre.

Bromssträckor i meter vid kvarvarande hastighet:

TreadDepth-BrakingDistance

VATTENPLANING

Vattenplaning beror på vattendjup, mönsterdjup och hastighet.
För att mäta vattenplaning så kör en bil ner i en sänka med 8 mm vattendjup samtidigt som bilen höjer hastigheten. När motorn jobbar hårdare utan att hastigheten höjs så sker en vattenplaning.

TreadDepth-Hydroplaning
Kontrollera mönsterdjupet!

RÄTT DÄCK FÖR ÅRSTIDEN

För att garantera säker körning är det viktigt att man väljer rätt däck för årstiden. Sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Bromssträckan, dragkraften och stabiliteten är starkt beroende av rätt gummiblandning.

GREPP I OLIKA UTOMHUSTEMPERATURER

Vinterdäck säkerställer inte bara grepp på snö utan de presterar bättre än sommardäck så fort temperaturen understiger 7°C. Pirelli rekommenderar att man använder vinterdäck för att säkerställa mobiliteten på alla vägunderlag i kalla vinterförhållanden.

Seasonal-Grip_SV

BROMSBETEENDE

Från +7°C och neråt har sommardäck längre bromssträcka och avsevärt sämre grepp på snö.

Seasonal-BrakingBehaviour_SV
Förutsättningarna ändras vid +7°C och neråt