ΕΤΙΚΕΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία τα ελαστικά υποχρεούνται να φέρουν μία ετικέτα με πληροφορίες ως προς την κατανάλωση καυσίμου (αντίσταση κύλισης), την πρόσφυση στο βρεγμένο και τον εξωτερικό θόρυβο που προκαλούν, με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και παραγωγικότητας των οδικών μεταφορών. Έτσι, ο τελικός χρήστης μπορεί να κάνει πιο ενημερωμένες επιλογές όταν αγοράζει ελαστικά. Η Οδηγία απαιτεί όλα τα ελαστικά που κατασκευάζονται από 1η Ιουλίου 2012 και πωλούνται στην Ε.Ε. από 1η Νοεμβρίου 2012 να φέρουν ένα αυτοκόλλητο ή μία ετικέτα, που πρέπει να βλέπει ο τελικός χρήστης πριν την αγορά.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ PIRELLI

Η Pirelli, συμμορφούμενη με τις αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ποιότητας, καλωσορίζει και υποστηρίζει την καθιέρωση της ετικέτας ελαστικού, ως ενός χρήσιμου εργαλείου που θα παρέχει στους τελικούς χρήστες μεγαλύτερη διαφάνεια και πληροφορίες όταν επιλέγουν νέα ελαστικά. Η συνολική αξία του ελαστικού πρέπει να αξιολογείται βάσει μιας λίστας παραγόντων (κράτημα σε στεγνές και βρεγμένες επιφάνειες, υδρολίσθηση, ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες, φρενάρισμα στο στεγνό, χιλιομετρική απόδοση, κλπ.) σύμφωνα με την οποία η Pirelli δοκιμάζει όλα τα ελαστικά. Καθώς η ετικέτα δεν περιλαμβάνει ορισμένες πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για ορισμένους τύπους ελαστικών, όπως τα χειμερινά, και τις επιδόσεις τους, οι έμποροι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αγοράς των καταναλωτών, γιατί αυτοί θα μπορούν να τους συμβουλεύσουν και να τους συστήσουν το κατάλληλο ελαστικό για τις ανάγκες τους.

label_intro_image
 
 

ΜΕΙΩΣΗ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

Η αντίσταση κύλισης είναι μία δύναμη που επενεργεί αντίθετα στην κατεύθυνση της πορείας κατά την κίνηση του ελαστικού. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα ελαστικά ευθύνονται για το 20% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου στα αυτοκίνητα και μέχρι 35% στα φορτηγά, είναι σημαντικό να επιτυγχάνονται χαμηλές τιμές Αντίστασης Κύλισης.Ας δούμε πώς λειτουργεί: λόγω του φορτίου του οχήματος, το ελαστικό παραμορφώνεται στην περιοχή επαφής με την επιφάνεια του δρόμου διαχέοντας ενέργεια με τη μορφή θερμότητας. Όσο περισσότερο παραμορφώνεται, τόσο υψηλότερη είναι η αντίσταση κύλισης και συνεπώς τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση και οι εκπομπές CO2.
Στην Ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικού, η αντίσταση κύλισης εκφράζεται σε κατηγορίες, ξεκινώντας από την Α (η καλύτερη κατηγορία) μέχρι την F για βιομηχανικά οχήματα και τη G για επιβατικά (η χειρότερη κατηγορία).
 

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

3,35%

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

45.5L

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ CO2

108.4kg

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ: ΑΠΟ C ΕΩΣ B
VEHICLE: ΟΧΗΜΑ SEDAN – ΒΕΝΖΙΝΗΣ
KM/YEAR: 20.000 KM
ΣΕ: ΑΝΑΜΙΚΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ‘C’ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ‘B’ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 2,5%–4,5% ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ 5%–8% ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΟ.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΒΡΕΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Η πρόσφυση στο βρεγμένο είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός ελαστικού. Άριστη πρόσφυση στο βρεγμένο σημαίνει μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος οδηγώντας στη βροχή. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές παράμετροι ασφαλείας αλλά η πρόσφυση στο βρεγμένο θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική για τη σύγκριση διαφορετικών ελαστικών. Τη διαφορά ανάμεσα στις κατηγορίες καθορίζει η αύξηση ή μείωση της απόστασης ακινητοποίησης κατά 2,6 m* σχεδόν, φρενάροντας από τα 80km/h.

*Tüv Süd Automotive, αναφορά δοκιμής ελαστικών n° 76247671 έτος 2011 (ref. Pirelli tyres - size 225/50 zr17)

ΜΕΙΩΣΗ
ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΘΟΡΥΒΩΝ

Ο θόρυβος από την κυκλοφορία είναι περιβαλλοντικό ζήτημα που προσδιορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως: πυκνότητα κυκλοφορίας, τύπος οχήματος, στυλ οδήγησης και αλληλεπίδραση ελαστικού – δρόμου. 
Η τιμή που αναφέρεται στην ετικέτα δεν είναι ο εσωτερικός θόρυβος που αντιλαμβάνεται ο οδηγός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά ο εξωτερικός θόρυβος, που συμβάλλει στην ηχορύπανση.

 • 1 ΜΑΥΡΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ 3 db(a) λιγότερο από τα όρια της EC reg. 661/2009
 • 2 ΜΑΥΡΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Πληροί τα όρια της EC reg. 661/2009
 • 3 ΜΑΥΡΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Πληροί τα όρια της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/43

ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΥΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΒΡΕΓΜΕΝΟ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ (ΣΕ DECIBEL)

+
+
+

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Όλα τα ελαστικά περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας;
Οι κανόνες ισχύουν μόνο για τα ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων (C1), ελαφρών φορτηγών (C2) και οχημάτων βαρέως τύπου (C3). Οι παρακάτω κατηγορίες εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής:
 • Αναγομωμένα ελαστικά
 • Επαγγελματικά Off Road ελαστικά
 • Αγωνιστικά ελαστικά
 • Ελαστικά με καρφιά (όσα ελαστικά μπορούν να εφοδιαστούν με καρφιά αλλά δεν παρέχονται με αυτά, καλύπτονται)
 • Ρεζέρβες προσωρινής χρήσης
 • Ελαστικά σχεδιασμένα για οχήματα ταξινομημένα για πρώτη φορά πριν από την 1η Οκτωβρίου 1990
 • Ελαστικά με δείκτες ταχύτητας κάτω από 80 Km/h
 • Ελαστικά με ονομαστική διάμετρο (ζάντας) που δεν υπερβαίνει τα 254 mm ή είναι 635 mm ή παραπάνω

Υπάρχουν σχέδια να εκδώσετε κάποιον υπολογιστή οικονομίας καυσίμου στην Ε.Ε. που να παρουσιάζει τις επιπτώσεις ελαστικών διαφορετικών κατηγοριών στην κατανάλωση καυσίμου/δαπάνη καυσίμου;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίζει εργασίες πάνω στην εξέλιξη ενός εναρμονισμένου υπολογιστή οικονομίας καυσίμου που μπορεί τελικά να αναρτηθεί στους διαδικτυακούς τόπους κάθε κατασκευαστή, για τον υπολογισμό της εξοικονόμησης καυσίμου και τη σύγκριση προϊόντων.

Υπάρχουν σχέδια για να συμπεριληφθούν οι αναγομώσεις;
Εξετάζεται η περίπτωση να καθιερωθούν απαιτήσεις σήμανσης για τις αναγομώσεις. Ωστόσο, αυτό θα αποφασιστεί αφού προηγηθεί αξιολόγηση των επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Γιατί τα ελαστικά „POR“ εξαιρούνται από τη σήμανση;
Τα ελαστικά POR είναι ειδικά σχεδιασμένα για να επιτυγχάνουν εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης σε κακές συνθήκες και σε όλα τα εδάφη, πράγμα που δεν τους επιτρέπει να πληρούν τα όρια της Οδηγίας αλλά και τους δείκτες απόδοσης των διαφόρων κατηγοριών.

Πώς διασφαλίζεται η συμμόρφωση με την Οδηγία ετικέτας ελαστικού;
Οι εντεταλμένες Αρχές κάθε αγοράς είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις δεδηλωμένες τιμές. Οι διαδικασίες πιστοποίησης περιέχονται στο Παράρτημα IV της Οδηγίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ορίου και κατηγορίας;
Ένα όριο είναι το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο επιδόσεων για την πιστοποίηση ενός ελαστικού στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μία κατηγορία δίνει το επίπεδο επιδόσεων κάτω από ορισμένες συνθήκες δοκιμών του ελαστικού ως προς την αντίσταση κύλισης, το φρενάρισμα στις βρεγμένες επιφάνειες και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης.

Πώς συνδέεται η πρόσφυση στο βρεγμένο με την οδική ασφάλεια;
Η πρόσφυση στο βρεγμένο υπολογίζεται στις επιδόσεις ασφαλείας των ελαστικών:
Δείχνει την ικανότητα ενός ελαστικού να φρενάρει σε βρεγμένο δρόμο. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι σχετικές με την ασφάλεια (π.χ. κράτημα στο δρόμο, κατευθυντικός έλεγχος, ικανότητα επιβράδυνσης σε βρεγμένες και στεγνές επιφάνειες με υψηλότερες ταχύτητες και όρια υδρολίσθησης) αλλά η πρόσφυση στο βρεγμένο επιλέχθηκε ως ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης απόδοσης στον τομέα αυτό στην Ευρώπη.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ πρόσφυσης στο βρεγμένο και αντίστασης κύλισης (RR);
Πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά του ελαστικού μπορούν να επηρεάσουν την RR.
Η προσαρμογή της RR μπορεί να γίνεται τροποποιώντας ορισμένες από αυτές τις παραμέτρους, αλλά κάποιες ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στην πρόσφυση στο βρεγμένο. Οι μηχανικοί εξέλιξης ελαστικών πρέπει να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα σχεδιαστικά εργαλεία για να επιτυγχάνουν βέλτιστη ισορροπία μεταξύ RR και πρόσφυσης στο βρεγμένο. Εάν τα όρια RR είναι υπερβολικά χαμηλά, αυτό θα έχει επίπτωση στην πρόσφυση στο βρεγμένο δρόμο.

Τι είναι αντίσταση κύλισης (RR);
Η αντίσταση κύλισης (RR) είναι μία δύναμη που επενεργεί αντίθετα στην κατεύθυνση της πορείας κατά την κίνηση του ελαστικού. Λόγω του φορτίου του οχήματος, το ελαστικό παραμορφώνεται στην περιοχή επαφής με την επιφάνεια του δρόμου.
Αυτή η παραμόρφωση επιφέρει εσωτερικές απώλειες όπως μία ελαστική μπάλα που πέφτει κάτω και επιστρέφοντας δεν φτάνει στο ύψος από το οποίο ξεκίνησε.
Η RR των ελαστικών εκφράζεται σαν Δύναμη (Newton) ή σαν Συντελεστής (RRC). Ο συντελεστής αντίστασης κύλισης προσδιορίζεται σαν δύναμη RR (N) δια του φορτίου του ελαστικού.
Το πλεονέκτημα του συντελεστή είναι ότι επιτρέπει την ευκολότερη σύγκριση των ελαστικών που προορίζονται για χρήση σε διαφορετικά αυτοκίνητα.

Πώς η RR συμβάλλει στην κατανάλωση του αυτοκινήτου; Ποιοι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην κατανάλωση καυσίμου;
Ο κινητήρας του οχήματος πρέπει να παράγει μία δύναμη για την αντιστάθμιση της RR. Αυτό δημιουργεί κατανάλωση που αυξάνει τη συνολική.
Πρακτικά, μια μείωση της RR κατά 6% μειώνει την κατανάλωση κατά 1% στα επιβατικά αυτοκίνητα.
Πολλοί ακόμα παράγοντες συμβάλλουν στην κατανάλωση καυσίμου: Αεροδυναμική, βάρος οχήματος, τύπος κινητήρα, περιφερειακά συστήματα όπως κλιματισμός, κλίση δρόμου, ατομικό στυλ οδήγησης, επίπεδο πίεσης ελαστικού, επιταχύνσεις ή γενικές οδικές συνθήκες.