αυτοκίνητο/οδήγηση και συμβουλές/αναγνωση και συντηρηση ελαστικων

Ανάγνωση και συντήρηση ελαστικών

Το ελαστικό είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στοιχείο επαφής μεταξύ οχήματος και δρόμου. Γι' αυτό η σωστή χρήση και συντήρηση των ελαστικών, καθώς και η γνώση των χαρακτηριστικών τους είναι ζωτικής σημασίας για εγγυημένη ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και οικονομία. Να θυμάστε πάντα να οδηγείτε με ασφάλεια και με σεβασμό στο περιβάλλον.

ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

Στο πλευρό του ελαστικού αναγράφονται αρκετά στοιχεία. Εκτός από το όνομα της μάρκας και τη σειρά, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά και η διάσταση των ελαστικών: πλάτος, λόγος διαστάσεων (ύψος/πλάτος), δομή και κωδικός κατασκευής, διάμετρος ζάντας και δείκτης φορτίου και ταχύτητας.

markings 01 nominal section width
markings 02 nominal aspect ratio
MARKINGS 03 RIM DIAMETER
markings 04 speed code
ΠΛΑΤΟΣ
ΛOΓΟΣ ΔΙΑΣΤAΣΕΩΝ (YΨΟΣ/ΠΛAΤΟΣ) (%)
ΔΕIΚΤΗΣ ΦΟΡΤIΟΥ ΚΑΙ ΤΑΧYΤΗΤΑΣ
ΔΟΜH H ΚΩΔΙΚOΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥHΣ ΚΑΙ ΔΙAΜΕΤΡΟΣ ΖAΝΤΑΣ (IΝΤΣΕΣ)

ΠΙΕΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

Η πίεση του ελαστικού επηρεάζει αποφασιστικά την ασφάλεια και οικονομία ενός οχήματος.
Επομένως, πρέπει να ελέγχετε τακτικά (κάθε μήνα) και κυρίως πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, την πίεση του ελαστικού όταν είναι κρύο (ποτέ μην προσπαθείτε να ρυθμίσετε την πίεση όσο το ελαστικό είναι ζεστό).

Η απόσταση φρεναρίσματος σχετίζεται με την πίεση του ελαστικού. Με ταχύτητα 100 km/h, η απόσταση φρεναρίσματος με σωστά φουσκωμένα ελαστικά θα είναι 40 m, ενώ η μειωμένη πίεση μπορεί να αυξήσει αυτή την απόσταση στα 42,4 m. Επομένως, οι επιδόσεις βελτιώνονται κατά 6% περίπου, που ισοδυναμεί με 2,4 m.

Η λανθασμένη πίεση ελαστικού προκαλεί ανομοιόμορφη φθορά. Μία υπερβολικά χαμηλή πίεση προκαλεί φθορά στους ώμους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημιά στη δομή του ελαστικού. Η υπερβολικά υψηλή πίεση προκαλεί φθορά στο κέντρο του ελαστικού.

tyre pressure

ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

Ένα ελαστικό αποτελείται από γόμα, ατσάλι και νήματα. Το ατσάλι και τα νήματα είναι υλικά του σκελετού, η γόμα μπορεί να τα προστατεύει από περιβαλλοντικές επιδράσεις. Η γόμα μπορεί να καταστραφεί από χημικά ή άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις:

  • Αιχμηρά αντικείμενα και ισχυρές προσκρούσεις ή άλλες κακές χρήσεις μπορεί να προκαλέσουν ορατές ή αόρατες ζημιές στο σκελετό
  • Επίσης η υπερβολικά χαμηλή πίεση των ελαστικών προκαλεί ζημιές στο σκελετό
  • Η υψηλή θερμοκρασία και ο ήλιος μπορούν να καταστρέψουν τη γόμα

ΒΑΘΟΣ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

Το βάθος πέλματος είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας ασφάλειας. Επηρεάζει σημαντικά την επαφή του οχήματος με το έδαφος.

Στο φρενάρισμα, το ABS ελέγχει τον τροχό στο όριο της ολίσθησης, το πέλμα δεν μπορεί να αποβάλλει περισσότερο νερό και η απόσταση φρεναρίσματος αυξάνεται σημαντικά.

Η υδρολίσθηση εξαρτάται από το βάθος του νερού, το βάθος πέλματος και την ταχύτητα οδήγησης. Για τη μέτρηση της υδρολίσθησης, ένα αυτοκίνητο οδηγείται σε μία λακκούβα με νερό 8 mm και επιταχύνει. Όταν ο κινητήρας ανεβάζει στροφές χωρίς να μπορεί να επιταχύνει, ξεκινά η υδρολίσθηση.

aquaplaning

ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Η σωστή επιλογή ελαστικών ανάλογα με την εποχή είναι ζωτικής σημασίας για ασφαλή οδήγηση. Θερινά ελαστικά το καλοκαίρι, χειμερινά ελαστικά το χειμώνα. Αποστάσεις φρεναρίσματος, πρόσφυση και ευστάθεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επάρκεια της γόμας. Τα χειμερινά ελαστικά όχι μόνο διασφαλίζουν πρόσφυση στο χιόνι, αλλά συμπεριφέρονται και καλύτερα από τα θερινά ελαστικά, όποτε η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 7°C. Η Pirelli συνιστά την τοποθέτηση χειμερινών ελαστικών για αξιόπιστη κύλιση σε οποιαδήποτε επιφάνεια και σε όλες τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Από +7°C και κάτω, τα θερινά ελαστικά έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, και αισθητά λιγότερη πρόσφυση στο χιόνι.

Τοποθετήστε στο όχημά σας
Έμποροι ελαστικών κοντά μου
Ακολουθήστε τα εύκολα βήματα μας για να βρείτε τα κατάλληλα ελαστικά για το όχημά σας.
Επιλέξτε μία από τις παρακάτω επιλογές για να συνεχίσετε.