homepage/sfaturi/condus sigur și caracteristicile pneurilor

CONDUS SIGUR ȘI CARACTERISTICILE PNEURILOR

Anvelopa este singura parte a automobilului care face contact direct cu drumul. De aceea, folosirea și întreținerea corectă a anvelopelor, precum și conștientizarea caracteristicilor acestora sunt fundamentale pentru a garanta siguranță în orice situație, pentru a crește durata de viață a anvelopelor și pentru a economisi bani. Nu uita, întotdeauna să conduci în siguranță și să respecți mediul înconjurător.

MARCAJUL LATERAL

Pe flancul anvelopei există mai multe inscripții diferite. Pe lângă denumirea mărcii și al gamei, sunt marcate dimensiunea și caracteristicile anvelopelor: lățimea nominală, raportul dintre înălțimea nominală a secțiunii și lățimea nominală a secțiunii, structura sau codul de construcție, diametrul jantei și indicele de sarcină și viteză.

markings 01 LĂȚIMEA NOMINALĂ A SECȚIUNII
markings 02 RAPORTUL NOMINAL AL ASPECTULUI (%)
MARKINGS 03 CODUL INDICELUI DE SARCINĂ ȘI DE VITEZĂ
markings 04 STRUCTURA SAU CODUL DE CONSTRUCȚIE ȘI DIAMETRUL JANTEI (INCHI)
LĂȚIMEA NOMINALĂ A SECȚIUNII
RAPORTUL NOMINAL AL ASPECTULUI (%)
CODUL INDICELUI DE SARCINĂ ȘI DE VITEZĂ
STRUCTURA SAU CODUL DE CONSTRUCȚIE ȘI DIAMETRUL JANTEI (INCHI)

PRESIUNEA ÎN ANVELOPE

Presiunea în anvelope are o influență puternică asupra siguranței și economiei unui automobil.
Presiunea în anvelope, când sunt reci (nu încerca niciodată să reglezi presiunea când anvelopa este fierbinte), trebuie verificată prin urmare în mod regulat (în fiecare lună), mai ales înainte de o călătorie lungă.
Distanța de frânare este legată de presiunea în anvelope. La o viteza de rulare de 100 km/h, distanta de franare cu anvelopele umflate corect va fi de 40 m fata de 42,4 m cu anvelopele dezumflate. Prin urmare, performanța este îmbunătățită cu aproape 6%, egal cu 2,4 m.
Presiunea incorectă de umflare cauzează uzura neregulată a anvelopei. Presiunea prea scăzută cauzează uzura umerilor și prezintă riscul de deteriorare structurală a anvelopei. Presiunea prea mare provoacă uzura centrului anvelopei.

PRESIUNEA ÎN ANVELOPE

INTEGRITATEA ANVELOPELOR

O anvelopă este fabricată din cauciuc, oțel și fibre. Oțelul și fibrele sunt materiale structurale, cauciucul având funcția de a le proteja împotriva influențelor mediului. Cauciucul în sine poate fi deteriorat de substanțe chimice sau alte influențe ale mediului:

  • Obiectele ascuțite, impacturile puternice sau alte abuzuri pot cauza defecte structurale vizibile și invizibile
  • De asemenea, presiunea în anvelope prea mică provoacă defecte structurale
  • Temperaturile ridicate și lumina soarelui pot distruge cauciucul

ADÂNCIMEA BENZII DE RULARE A ANVELOPEI

Adâncimea benzii de rulare este un factor substanțial de siguranță. Are o influență importantă asupra contactului automobilului cu solul.

În timpul frânării, sistemul de antiblocare a frânelor controlează roata la pragul de patinare, iar apa este colectată. Banda de rulare a anvelopei devine saturată, iar distanța de frânare crește drastic.

Hidroplanarea depinde de adâncimea apei, adâncimea benzii de rulare și viteza de deplasare. Pentru a măsura hidroplanarea, o mașină este introdusă într-un bazin cu 8 mm de apă și accelerează. De îndată ce motorul lucrează mai mult fără să accelereze, începe hidroplanarea.

aquaplaning

SCHIMBAREA SEZONIERĂ A ANVELOPELOR

Alegerea corectă a schimbării sezoniere este fundamentală pentru condusul în siguranță. Anvelope de vară vara, anvelope de iarnă iarna. Distanța de frânare, tracțiunea și stabilitatea depind în mare măsură de compoziția adecvată de cauciuc. Anvelopele de iarnă nu numai că asigură aderență pe zăpadă, ci au o performanță mai bună decât anvelopele de vară ori de câte ori temperatura scade sub 7°C. Pirelli recomandă montarea anvelopelor de iarnă pentru a asigura mobilitatea pe orice suprafață și în toate condițiile de vreme rece. De la +7°C și sub, anvelopele de vară au distanțe de frânare mai mari și aderență redusă drastic pe zăpadă.