otomobil/güvenli bir yolculuk için nasıl hazırlanmalı?

Kış Tatilleri: Güvenli bir yolculuk için nasıl hazırlanmalı?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklıklar kademeli olarak düşmeye başlar, yolların giderek daha soğuk ve ıslak hale gelmesiyle birlikte sürüş de zorlaşır. Sıcaklık +7°C'nin altına düştüğünde, yaz lastikleri (sertleşme eğiliminde olmaları nedeniyle) aynı verimle çalışmaz ve kış lastikleri ile değiştirilmeleri gerekir.

Kış tatili için yola çıkmadan önce aracınızın doğru kontrollerini sağlamak, tatil destinasyonunuza sorunsuz seyahat edebilmenizi sağlar. Aracınızın ve lastiklerinizin verimliliğini kontrol etmek güvenliğiniz açısından kritik öneme sahiptir. Önceden planladığınız tatil için seçtiğiniz yere doğru yola çıkmadan önce aracınızı muayeneye götürmeniz özellikle tavsiye edilir. Bu sayede beklenmedik olumsuzluklarla karşılaşma olasılığını düşürebilir, dolayısıyla çekici beklemek ve aracınızı tamir ettirmek gibi durumlarla zaman kaybetmezsiniz. Paradan tasarruf edeceğiniz gibi daha da önemlisi hem kendinizin hem de diğer sürücü, yolcu ve yayaların güvenliğini ciddi riske atacak durumlardan kaçınırsınız.

Winter Holydays

Doğru donanımla başlayın

Kar yağışına yakalandığınızda aracınızda doğru donanıma sahip olmamak ve kar küreme makinelerine güvenmek yapılabilecek ilk hatadır. Dolayısıyla, kış lastikleri veya dört mevsim lastikler kullanmıyorsanız en az bir çift kar zincirine ihtiyacınız olacaktır. Bu da, karlı bir yolda özellikle de tatil yapacağınız lokasyona giderken karşılaşmak isteyeceğiniz son durum olabilir.

Farkı yaratan her zaman deneyimdir

Doğru donanımla karlı zeminde bile güvenle araç kullanabilirsiniz. Bu durumu yaygın olarak yaşayan İskandinav sürücüler bu gerçeği kanıtlamaktadır. Öte yandan güney bölgelerde bu tür durumlarla ilgili olarak yeterli deneyimin olduğu söylenemez. Dolayısıyla çeşitli sonuçlar görülebilmektedir. Bazı sürücüler yürüme temposunda ilerlemeyi tercih ederken bazı sürücüler ise doğru donanımlı bir aracın direksiyonunda oldukları için becerilerine aşırı güvenebilirler.

Aslında özen ve dikkat, hem şehirde hem de dağ yollarında güvenli sürüşün temelidir.

Fren yapmak aracı hareket ettirmekten daha önemlidir

Karla kaplı bir yolda aracınızı hareket ettirmenin ve çekişi korumanın, aşılması gereken tek zorluk olduğunu düşünüyorsanız, bir daha düşünün. En büyük tehlike yokuş yukarı çıkmaktan ziyade (en kötü durumda yokuşu tırmanamazsınız), asıl tehlike yokuş aşağı inerken keskin bir viraj öncesinde fren yapmak zorunda kalmaktır.

Elektronik kontrol cihazları her zaman gerçek anlamda yardımcı olmayabilir. Bir dağ yolunda yokuş aşağı giderken dört adet kış lastiğiniz olsa dahi kuru asfalttaymış gibi ilerlemek hatalı olacaktır.

Çok hızlı gidiyorsanız ABS lastiklerin kilitlenmesini önleyerek görevini yerine getirir ancak bu durumda duruş mesafesi ciddi ölçüde uzayacaktır.

Winter

Ekonomik sürüş tarzı

Karda uygulayacağınız sürüş tarzı, yakıttan tasarruf etmek için izlemeniz gereken ideal sürüş tarzına benzer. Ne tür lastik kullanıyor olursanız olun aracınızı tam gazla hareket ettirmeyin. Gaz pedalına kontrollü basmak savrulma riskini azaltır ve kar kalınlığı fazlaysa lastiklerin yerinde dönerek kara gömülmesini engeller.

Fren kullanımını azaltarak motor freninden yararlanın. Bunu yapmak için yolu dikkatle gözlemleyin ve bir viraja yaklaşırken veya öndeki aracın fren yapmasını beklerken olabildiğince önceden yavaşlamaya başlayın.

Frenleme için yeterli güvenlik mesafesinin korunması arkadan çarpmalı kazaları önlemek açısından önemlidir. Ayrıca kar yağdığı zaman çekişe yardımcı olmak için dağ yollarına serpilen tuz veya kaba kumun sıçratılması sonucu ön camın ve farların hasar görmesini önlemek için de iyi bir önlemdir.

Winter

Park ederken de özenli olmak gerekir

Hatalı davranışlar, yolda hareket halindeyken yapılanlarla sınırlı değildir. Park ederken de dikkate alınması gereken önlemler var. Makinelerle kürenen karların yol kenarlarında biriktiği durumlarda aracın mümkünse yola çapraz konumda park edilmesi manevra yapmayı kolaylaştıracaktır.

Yolun eğimi izin veriyorsa park ettikten sonra el freninin çekilmemesi tavsiye edilir. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde mekanik el freninin içindeki kablonun donması söz konusu olabilir. Bu durumda aracın tekerlekleri kaçınılmaz olarak kilitlenecektir.