ANVELOPE CLASA EU

INVATATI SA RECUNOASTETI CALITATEA DE TOP. FOLOSITI SIMULATORUL NOSTRU PENTRU A DESCOPERI IMPACTUL PE CARE DIFERITELE CLASE DE ANVELOPE IL AU ASUPRA VEHICULULUI DUMNEAVOASTRA.


Accesati simulatorul de eficienta a consumului
Invatati cum sa cititi etichetele ecologice ale anvelopelor.


Etichetarea anvelopelor are un scop dublu: pentru a creste siguranta, performanta ecologica si eficienta costurilor in transportul rutier si pentru a permite consumatorilor sa ia decizii de cumparare in cunostinta de cauza.

Prevederea se refera la anvelope din clasele C1 (autoturisme), C2 (transport usor) si C3 (camioane), care sunt fabricate la data de sau dupa 1 iulie 2012. Cu toate acestea, eticheta nu este obligatorie pentru toate anvelopele, anumite categorii fiind scutite: resapate ; anvelope off-road profesionale; anvelope de rezerva tip T cu utilizare temporara; anvelope utilizate la viteze de sub 80 km/h si anvelopele proiectate pentru motorsport.

Scopul noii etichete ecologice este de a oferi indicatii clare, despre clasa de eficienta la consum a anvelopei, clasa de aderenta pe suprafata umeda si clasa de zgomot exterior la rulare si valoarea respectiva masurata in decibeli. Pentru fiecare clasa, există sapte nivele de calitate care variaza de la "A" (verde, cea mai buna calitate) pana la "G" (rosu, cea mai slaba). Producatorii de anvelope trebuie sa se asigure ca eticheta adeziva, care include o indicare a categoriei in cauza, este aplicata pe suprafata de rulare a tuturor anvelopelor din clasele C1 si C2, dar aceasta obligatie nu se aplica la clasa C3.

Clasificarea pentru toate clasele de anvelope, inclusiv camioane (C3), trebuie sa fie insa disponibila pe site-urile web ale producatorilor si in materialele tehnice si promotionale. Distribuitorii, la randul lor, trebuie sa se asigure ca anvelopele din clasele C1 și C2 expuse in punctele lor de vanzare poarta eticheta prevazuta de producator si ca eticheta este intr-o pozitie clar vizibila (sau ca eticheta este afisata in apropierea anvelopei). In plus, ei sunt obligati sa precizeze categoriile de anvelope vandute pe facturile pe care le emit catre clientii lor.