ΕΛΑΣΤΙΚΆ F1®

Για τη φετινή σεζόν της Formula 1 (2021) η Pirelli δημιούργησε μια νέα γκάμα με πέντε γόμες σλικ ελαστικών και τρία χρώματα σε κάθε αγώνα: P Zero λευκή/σκληρή, P Zero κίτρινη/μέση και P Zero κόκκινη/μαλακή. Επίσης φέτος κάθε γόμα έχει κωδικό αριθμό, αντί για μόνιμο χρώμα. Η γκάμα έχει αρίθμηση από το C1 ως το C5: Το C1 είναι η πιο σκληρή γόμα και το C5 η πιο μαλακή γόμα. Οι γόμες είναι ίδιες με αυτές της περσινής χρονιάς και σχεδιάστηκαν για να παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εκτός αυτού όμως τα φετινά ελαστικά έχουν νέο σκελετό ώστε να προσφέρουν αυξημένη αντοχή και διάρκεια. Έτσι τα ελαστικά μπορούν να χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερες πιέσεις. Τα μονοθέσια του 2021 παράγουν ελαφρά λιγότερη κάθετη δύναμη από πέρυσι. Η εμπειρία άλλων ετών όμως έχει δείξει πως οι ομάδες γρήγορα καλύπτουν την υστέρηση αυτή. Συνεπώς, η αεροδυναμική απόδοση θα είναι ανάλογη αν όχι καλύτερη απ’ αυτή του 2020. Η γκάμα περιλαμβάνει επίσης και δυο ελαστικά για βροχή: Το ενδιάμεσο Cinturato Green (πράσινο) ελαστικό και το βρόχινο Cinturato Blue (μπλε) ελαστικό.

Ανακαλύψτε την γκάμα ελαστικών

SLICK TYRES

whiteWeel
yellowWeel
redWeel

Ο κωδικός C1 αναφέρεται στη γόμα 1 που αφορά στο πιο σκληρό ελαστικό στην γκάμα της Pirelli για το 2021. Έχει σχεδιαστεί για πίστες όπου μεταφέρονται πολύ υψηλά ενεργειακά φορτία διαμέσου των ελαστικών. Συνήθως πρόκειται για πίστες με γρήγορες καμπές, επιφάνειες με μεγάλη τραχύτητα, ή υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η γόμα χρειάζεται χρόνο για να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας, αλλά προσφέρει μεγάλη διάρκεια και χαμηλή παραμόρφωση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης (degradation).

Ο κωδικός C2 αναφέρεται στη γόμα 2, μια εύκολα διαχειρίσιμη γόμα που βρίσκεται στο σκληρό μέρος της γκάμας. Ταιριάζει σε πίστες υψηλών ταχυτήτων, υψηλών θερμοκρασιών και υψηλών ενεργειακών φορτίων. Το συγκεκριμένο ελαστικό έχει σημαντικό εύρος θερμοκρασιακής λειτουργίας και προσαρμόζεται σε πολλές διαφορετικές πίστες.

Το C3, ή γόμα 3, παρουσιάζει πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην απόδοση και στη διάρκεια, με έμφαση στην απόδοση. Είναι ένα ελαστικό εύκολα διαχειρίσιμο που μπορεί να παίξει το ρόλο του πιο μαλακού σε μια πίστα με υψηλές ενεργειακές φορτίσεις αλλά και το ρόλο του πιο σκληρού σε μια πίστα χαμηλής τραχύτητας ή σε μια διαδρομή δημόσια, εντός πόλης. Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, σε χρήση, γόμες.

Η γόμα 4 αποδίδει καλά σε σφιχτές, στριφτερές διαδρομές. Ζεσταίνεται γρήγορα και έχει υψηλή απόδοση, αλλά η διάρκεια ζωής της είναι περιορισμένη. Ωστόσο, η βελτιωμένη σταθερότητα στην απόδοση των γομών φέτος έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και αυτή η πιο μαλακή γόμα, να είναι πιο διαχειρίσιμη και να φθείρεται λιγότερο από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας.

Η C5, που σημαίνει η γόμα 5, είναι η πολύ μαλακή γόμα: Η πιο γρήγορη που έχει φτιάξει ποτέ η Pirelli. Αυτό το ελαστικό ταιριάζει σε όλες τις πίστες που απαιτούν υψηλά επίπεδα μηχανικής πρόσφυσης, αλλά για να έχει αυτή την έξτρα ταχύτητα και πρόσφυση υστερεί σε διάρκεια ζωής από τις άλλες γόμες της γκάμας. Δεν είναι ελαστικό αποκλειστικά κατατακτήριων δοκιμών, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτό.

Wet Tyres

INTERMEDIATE GREEN

Τα ενδιάμεσα ελαστικά προσαρμόζονται πιο εύκολα από τα ελαστικά βροχής.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε βρεγμένο οδόστρωμα και όχι όταν ρέει ή λιμνάζει νερό. Επίσης χρησιμοποιούνται σε οδόστρωμα που στεγνώνει. Αυτό το ελαστικό μπορεί να απάγει 30lt νερού ανά δευτερόλεπτο σε ταχύτητα 300km/h. Η γόμα τους έχει σχεδιαστεί ώστε να διευρυνθεί η θερμοκρασία λειτουργίας της, όπως είδαμε σε κάποιους αγώνες πέρυσι. Έτσι το παράθυρο μετάβασης σε σλικ ή βρόχινα ελαστικά είναι πιο ευρύ.


Μεγέθη:

Εμπρός: 305/675-13

Πίσω: 405/675-13

WET BLUE

Τα βρόχινα ελαστικά είναι τα πιο αποτελεσματικά για βαριά βροχή.
Αυτά τα ελαστικά απάγουν 85lt νερού κάθε δευτερόλεπτο στα 300km/h: Όταν έχουμε βαριά βροχή τα πολλά προβλήματα τα προκαλεί η ορατότητα και όχι η έλλειψη πρόσφυσης. Η χάραξή τους έχει γίνει με γνώμονα την μεγαλύτερη αντίσταση στην υδρολίσθηση, οπότε τα ελαστικά έχουν περισσότερη πρόσφυση σε βαριά βροχή. Η διάμετρος των βρόχινων είναι 10mm μεγαλύτερη απ’ αυτή των σλικ ελαστικών (680mm αντί για 670mm).


Μεγέθη:

Εμπρός: 305/680-13

Πίσω: 405/680-13

Ελέγξτε τα επίπεδα αδρεναλίνης πριν εισέλθετε

Φτιαγμένο για αγώνα