SISTEM DE CALIFICARE


Identificarea

Procesul de identificare are doua faze:


 • Identificarea de noi furnizori potentiali;
 • Contactarea de noi furnizori potentiali, urmand precalificarea.

In aceasta faza se foloseste Portalul pentru Furnizorii Pirelli ca registru principal de pre-selectie a furnizorilor deja evaluati.


Pre-calificarea


Furnizorii selectati, care doresc sa participe la Licitatie sau sa inceapa o relatie de afaceri cu Pirelli, trebuie sa finalizeze faza de pre-calificare daca nu au facut-o deja, ca auto-evaluare..

Aceasta etapa este parcursa pe  Portalul Furnizorilor  unde trebuie date raspunsuri la intrebari specifice privind:

 • Date generale despre companie: Aceasta sectiune prezinta datele fiscale ale companiei, adresa sediului social si a punctului de lucru (daca sunt diferite) si datele Persoanei de Contact (persoana care completeaza chestionarul).

 • Date privind sustenabilitatea si sanatatea, securitatea si mediul: Aceasta sectiune este dedicata informatiilor cu privire la modul de abordare a problemelor de responsabilitate, sanatate, securitate si mediu si calitate.

 • Informatii: in aceasta sectiune, furnizorul poate oferi informatii cu privire la alte produse/servicii care pot fi furnizate sau alte tari in care poate opera.

Pentru anumite categorii de achizitii sau tari, furnizorilor li se poate cere sa transmita:

 • Date financiare/privind activitatea
 • Documente (ex. Certificate)

Dupa obtinerea unui rezultat pozitiv in faza de calificare, Furnizorii cu care Pirelli doreste sa dezvolte o relatie de afaceri va intra in noul proces, denumit "Calificarea".

CALIFICAREA

Calificarea este un proces ce urmeaza celui de sourcing sau licitare, care are ca scop respectarea de catre furnizori a Cerintelor Pirelli de Calificare.

In aceasta faza, furnizorul trebuie sa confirme raspunsurile date in faza de pre-calificare si sa ofere mai multe informatii despre:

 • Date generale privind compania;
 • Date privind sustenabilitatea si sanatatea, securitatea si mediul;
 • Date specifice industriei.

Ca si in pre-calificare, unele intrebari "descalifica”, iar un raspuns necorespunzator nu va permite furnizorului sa incheie cu succes procesul de califcare.

Dupa completarea chestionarului, furnizorul trebuie sa incarce anumite documente oficiale specifice, referitoare la companie si la produsul/serviciul oferit.Documentele sunt clasificate ca :


 • Obligatorii: furnizorii trebuie sa le transmita pentru a putea continua cu procesul de calificare;

 • Recomandate: se recomanda furnizorilor sa le transmita, dar pot continua cu procesul de calificare. Vor fi luate in considerare in evaluare pentru calculul punctajului final;

 • Bine de avut: furnizorii pot adauga aceste documente, care se vor lua in considerare la punctajul final.

Dupa completarea corespunzatoare a chestionarului si incarcarea documentelor solicitate, furnizorul poate incepe evaluarea de calificare.


Punctajul pentru evaluare este aratat furnizorului, si daca este mai mare de 24 si toate documentele obligatorii au fost validate, furnizorul este calificat ca Furnizor Pirelli.Pentru materia prima, procesul de Calificare are cateva etape suplimentare:


 • Chestionar privind Managementul riscului: este optional, dar relevant pentru evaluarea punctajului furnizorilor. Furnizorul trebuie sa faca o auto-evaluare privind nivelul fabricii pe baza indicatiorilor cheie de performanta privind continuitatea activitatii;

 • Vizita la furnizor: Audit (mentionat in "Auditul calitatii furnizorului") sau STA (asistenta tehnica a furnizorului);

 • Pre-testarea mostrelor (optional): se pot solicita mici mostre pentru testare in laborator;

 • Evaluarea si reducerea decalajelor: pe baza evaluarii documentelor, auditului si testelor, furnizorilor li se poate solicita implementarea de actiuni corective.

Daca in fazele de mai sus rezultatele sunt pozitive, in special la audit, furnizorii vor trece in mod oficial la omologarea produsului.

Calificarea trebuie reconfirmata regulat, la data de expiare a documentelor, cand furnizorii sunt notificati sa transmita documentele actualizate.


STUDIU „REACH”- Ghid

Definitii:


Substanta:

Inseamna un element chimic si compusii sai in stare naturala sau obtinuti in urma procesului de fabricatie, inclusiv aditivi necesari pentru conservarea stabilitatii si impuritatile ce deriva din procesul utilizat. 

Conform definitiei de mai sus si ghidurilor existente, o  substanta (monoconstituent) este substanta in care este prezent un element principal  intr-o concentratie de minim 80% procent de masa si care contine impuritati de maxim 20% procent de masa. 


Preparat (amestec):
Amestecuri sau solutii de doua sau mai multe substante.


Polimer:
Inseamna o substanta constituita din molecule caracterizate printr-o succesiune de unul sau mai multe tipuri de unitati monomere. Asemenea molecule trebuie sa aiba greutatile moleculare distribuite astfel incat diferentele de greutate moleculara sa fie atribuite, in primul rand, diferentelor de numar al unitatilor  monomere. 
Un polimer contine urmatoarele:

(a) o  majoritate simpla ponderala de molecule care contin cel putin trei unitati monomere legate covalent de cel putin o alta unitate de monomera sau de un alt reactant; 

(b) o cantitate inferioara unei simple majoritati ponderale de molecule cu aceeasi greutate moleculara.In sensul acestei definitii, prin  „unitate monomera” se intelege forma reactionata a unei substante monomere intr-un polimer;


Monomer:
Inseamna o substanta care este capabila sa formeze legaturi covalente cu o secventa de molecule suplimentare, asemanatoare sau nu,  in conditiile reactiei relevante de formare a polimerului utilizata pentru procesul  respectiv;


Articol:
Inseamna un obiect caruia, in timpul procesului de fabricatie, i se da o forma, o suprafata, un aspect special care ii determina functia intr-un grad mai mare decat o face compozitia sa chimica.
Ghid de completare:


Chestionarul este structurat pe cinci secțiuni:

 • date privind compania;
 • substanta;
 • amestec;
 • polimer;
 • articol.

Mai intai, completati sectiunea cu date privind compania, inclusiv numele reprezentantului legal si am responsabilului REACH.
Apoi, continuati cu sectiunile relevante.  Daca sunteti furnizor de amestecuri, trebuie sa completati atat sectiunea "Substante", cat si sectiunea  "Amestec" din formular.Detaliat, sunt prevazute patru cazuri diferite:


1) Substanta
Daca sunteti furnizor de substante, trebuie sa completati aceasta sectiune din formular. Datele pe care le introduceti sunt valabile pentru toate fabricile de substante ce livreaza catre aceleasi 28 de tari membre UE.
Mai intai, chestionarul solicita sa declarati daca ne vindeti substanta ca fiind “substanta pura ” (aceasta inseamna 20% impuritati ) sau ca parte dintr-un amestec, sau ambele. De exemplu, este posibil sa ne vindeti “substanta pura sau o substanta dintr-un suport chimic (amestec) sau ambele.
Va rugam sa indicati numerele CAS si Einecs, daca este posibil.
Daca nu sunteti furnizor EU28, trebuie sa includeti datele Reprezentantului Unic ce actioneaza in numele dvs. in Europa.
Daca procesul de inregistrare al substantei dvs. este deja finalizat, completati formularul raspunzand la intrebarile referitoare la SDS, inclusiv scenariile privind expunerea, daca este cazul. Veti gasi o lista ce include posibile utilizari in industria cauciucului – selectati-le pe cele pe care le-ati indicat in dosarul de inregistrare.
In cazul in care procesul de inregistrare este inca in curs de desfasurare, datele trebuie actualizate imediat ce procesul de inregistrare este finalizat.


2) Amestec
Daca vindeti un amestec, completati mai intai sectiunea “Substanta” a formularului, oferind detalii cu privire la toate substantele incluse in amestec. Bifati “anestec” daca substanta vanduta este parte a unui amestec, sau “ambele”, daca vindeti substanta pura si un amestec ce o include.
Daca vindeti un amestec ce include un polimer, completati sectiunea "Polimer" a formularului, inainte de sectiunea "Amestec".
Este posibil sa ne vindeti un amestec ce contine substante produse de dvs. sau de un alt furnizor. In cazul acesta, trebuie mai intai sa le enumerati la rubrica “Substante”.
In al doilea rand exista posibilitatea de a introduce in sectiunea “Amestec” a chestionarului, substante combinate sau polimeri introdusi in prealabil in baza de date.

3) Polimer
Chiar daca polimerii sunt exceptati de la inregistrarea ,rebuie sa ne furnizati cateva informatii in functie de doua subclase: i) elastomeri sau ii) alt material polimeric.

 • Elastomeri : indicati daca este polimer cu sau fara extensie de ulei. Daca este polimer fara estensie, trebuie sa mentionati in chestionar (sau frunizorul dvs.) daca ati intregistrat monomerii. In cazul polimerului cu extensie de ulei, trebuie sa oferiti date despre uleiul folosit.

 • Daca vindeti alti polimeri decat elastomerii, indicati daca sunt sau nu parte dintr-un amestec. In ambele situatii, veti fi intrebati daca dvs. (sau furnizorul dvs.) ati inregistrat monomerii. Daca polimerul este parte a unui amestec, completati sectiunea "Amestec" a chestionarului, conform specificatiilor de mai sus.

4) Articol
Aceasta sectiune a chestionarului trebuie completata cu date privind inregistrarea materiilor prime si continutul SVHC.

Daca vindeti catre Pirelli substate/amestecuri/polimeri/articole similare, puteti folosi cu usurinta functia “copiere” disponibila in Lista de Inregistrare.

Retineti ca, oricum, vi se solicita sa declarati ca fiecare material vandut catre Pirelli nu contine SVHC (Substante care prezinta motive de ingrijorare deosebita), cu o concentratie mai mare de 0.1 % procent de masa.


ista este actualizata la timp de catre ECHA, asftel incat, in cazul aparitiei oricarei modificari privind produsele pe care ni le vindeti, sunteti rugat sa va actualizati datele si sa le comunicati catre Pirelli Reach Manager la urmatoarea adresa de email Reach.Survey@pirelli.com

 

Daca aveti nevoie de asistenta, va rugam contactati Reach.Survey@pirelli.com